Servicii profesionale de creare site-uri web la cele mai bune preturi.

Stiri


Ce inseamna sa ai un website calitativ foarte bun! Standarde W3C, WAI, CSS, XHTML, optmizari SEO implicate in creare de site.02-12-2009

Ce inseamna sa ai un website calitativ foarte bun! Standarde W3C, WAI, CSS, XHTML, optmizari SEO implicate in creare de site.

Creare site web. De multe ori am spus sau am raspuns cand am fost intrebat: “ce inseamna pentru mine un website bun”?

Raspunsul superficial la aceasta intrebare este insa simplu: Sa respecte cat mai multe standarde. De ce este necesar acest lucru?

Pentru ca standardele ofera aplicarea unor solutii deja experimentate numai si numai pentru obtinerea unui produs cat mai bun posibil a carei functionalitate sa fie adresata nu doar unei anumite categorii de oameni ci “daca este posibil” tuturora.


De multe ori stateam si ma intrebam ce trebuie ca un web developer sa mai faca pentru a–si imbunatatii aptitudinile. Stie sa programeze, chiar foarte bine, stie sa analizeze o problema si sa gaseasca solutii, atunci ce mai lipseste?


Spre deosebire de aplicatile desktop in cazul aplicatilor web, al caror scop principal este sa fie vizitate de cat mai multe persoane si in final unde este cazul vizitatorii chiar sa cumpere produse promovate pe site, mai sunt necesare si alte operatiuni in afara celor de construire a modulelor necesare functionarii unui website.


1. W3C – (CSS/XHTML)
Astfel nu doar codul care asigura functionaliatea site-ului conteaza ci si modul cum acest cod genereaza informatia returnata de server clientului (vizitatorului). In ultimii ani s-a pus un accent tot mai puternic pe ceea ce inseamna CSS. In ziua de astazi tot mai multi clienti pretind acest lucru de la companiile producatoare de website-uri.


Din pacate foarte multa lume (cel putin in Romania) este inca rezervata in aplicarea acestui standard, intotdeauna persoanele carora li se cere un astfel de lucru invocand nenumarate motive (binenteles prostesti – sustinute de comoditate). Nu doresc sa mai discut acuma de ce CSS? pentru ca motivele sunt nenumarate. Totusi amintesc unul si anume separarea continutului de modul de prezentare a informatiei fapt ce confera viteza, fiabilitate si un cod curat atunci cand este vorba de parcurgerea paginii de catre spideri.


2. SEO
Din cauza faptului ca foarte multa lume ignora aplicarea sau insusirea temeinica a notiunilor de SEO ajung sa realizeze produse care de multe ori ma socheaza prin cat de prost sunt create. (Bineinteles si aici persoanele in cauze gasesc motive de scuza – sustinute tot de comoditate). Nu este ceva neobisnuit sa auzi ca un client dupa ce a investit bani in site a apelat la o companie specializata in SEO iar rezultatele nu au fost prea bune. De ce? Pentru ca asa cum s-a subliniat la multe conferinte (SES – Search Engine Strategies) pentru ca un website sa fie ideal in aplicarea elementelor SEO el trebuie gandit de la inceput si din perspectiva aceasta.
Intr-adevar se poate promova un website, mai tarziu, chiar daca nimeni nu s-a gandit la acest aspect dar promovarea nu va fi una ieftina ci chiar mult prea scumpa (deoarece sunt necesare multe modificari). Insa daca website-ul este de la inceput gandit si din perspectiva SEO ulterior costurile vor mult mai mici.


Cine nu stie SEO poate sa se consulte cu cineva care stie.

 

Comanda acum, un website turistic sau un website de prezentare la cele mai bune preturi. Pentru informatii suplimentare urmareste oferta speciala.


3. WAI
Dupa cum am spus la inceput, un website nu este recomandat sa fie creat doar pentru o anumita categorie de vizitatori. Un website bine realizat trebuie sa fie vazut cel putin in mod satisfacator si de persoane cu diverse deficiente: vedere, auz, reactie, etc.


Ce presupune acest standard? Doar principii care indeamna la folosirea cu multa eficienta a diverse atribute XHTML, sau strategii care sa faciliteze accesul la informatie tuturor persoanleor. Exista tari unde daca un website nu poate fi accesat si de persoane cu diverse deficiente poate fi considerata fapta penala.


4. GUI
Se investesc bani seriosi in a stii cum o optiune pe site poate fi pozitionata. De exemplu o componenta de cautare in site, sau un link care promoveaza un produs trebuie plasat(a) acolo unde trebuie si nu acolo unde mai exista loc sau acolo unde cred eu personal ca ar merge.


5. AJAX
Lumea este “innebunita” dupa AJAX. Sfatul meu este: Foloseste AJAX dar foloseste-l cu cap. Nu vorbesc despre faptul de a folosii elemente AJAX&JS&DOM pe partea de administrare ci modul cum se folosesc aceste elemente pe partea de fronted. Intotdeauna trebuie sa ne punem intrebari inainte: Este informatia accesibila oamenilor fara JavaScript activat? Persoanele cu deficiente pot accesa aceasta informatie? Schimbarile sunt detectabile pe site (refresh automat a anumitor sectiuni din pagina)?


Multi intr-adevar vor spune “Cine nu are JavaScript activat?”. Conform ultimei conferinte (SES London) pe teme de search engine, s-a subliniat ca inca nu este momentul sa se renunte la ideea ca oamenii pot sa foloseasca optiunea de JavaScript off. DACA UN WEBSITE POATE FI PARCURS USOR SI TOATA INFORMATIA ACCESATA USOR  FARA JAVASCRIPT ACTIVAT ATUNCI CU SIGURANTA SI SE-URILE VOR PUTEA FACE ASTA.


De ce am scris acest articol? Pentru ca sunt prea multe firme de web development care se pretind profesioniste, isi etaleaza un portfolio mare, incarcat doar de produse proaste. Care este avantajul lor? Faptul ca in general CLIENTUL NU CUNOASTE.


Doresc sa inchei cu o intrebare care mi s-a pus nu de mult: “Daca firma X ofera website-uri ca solutii profesionale, de ce are website-ul facut cu table tot?”

Comanda acum, un website turistic sau un website de prezentare la cele mai bune preturi. Pentru informatii suplimentare urmareste oferta speciala.Adauga un comentariu

Raspunsuri si comentarii:

Momentan nu a fost adaugat nici un comentariu.